Hammes Hees Nijmegen (HHN) is een site die handelt over Nijmegen en zijn kunstenaars waaronder zeker Hammes, zowel senior als junior. Om iets preciezer te zijn Christiaan Hammes de schilder (senior) als op Charles Hammes de beeldhouwer (junior). Zij woonden aan de Bredestraat 160 te Nijmegen, en wel in villa de Laarhoek. Zowel de stad Nijmegen als het dorp Hees (inmiddels stadswijk van Nijmegen) zullen niet onbesproken blijven. Hees is een wijk van Nijmegen gelegen aan de westkant van de stad. De Wolfskuil en het Heseveld vallen onder Hees. De Schependomlaan (eerder Dorpstraat) en de Bredestraat zijn van oudsher belangrijke straten geweest.
Charles Hammes wist alles van en over Nijmegen. Hij bezat een grote collectie boeken en krantenknipsels. Na zijn overlijden is deze collectie bij mijn vader F.F.F. Ketel (oud wethouder van Nijmegen en overleden in 1992) terechtgekomen. Ik zie het als een leuke uitdaging de collectie uit te dragen aan liefhebbers van Nijmegen, Hees, kunst uit Nijmegen en dus ook Christiaan en Charles Hammes.

Hees:
Stadsdeel Nijmegen-Nieuw-West
Oppervlakte 88 ha.
Inwoners 3000

Hees is een voormalig (tuin) dorp en een wijk, gelegen in het stadsdeel Nijmegen-Nieuw-West.

De naam ‘Hees’ komt van het Oergermaanse woord haisjô, dat ‘jong beukenbos’ of ‘kreupelhout’ betekent. (bron Wikipedia)

Het voormalige dorp Hees lag in het zuidwestelijke deel van de huidige wijk. Aan het dorp herinneren nog straten als Kerkstraat, Bredestraat en Schependomlaan *). ad *(tot 1957 Dorpstraat)

Als vergeten wordt te vermelden wat de bron van een foto of artikel is of wie de foto gemaakt heeft het volgende. Deze site heeft geen enkele commerciële insteek en is er slechts puur voor vermaak en interesse in Nijmegen. Er zullen zeker zaken voorbij komen die ook op andere sites te vinden zijn. Ik noem hierbij met name het Regionaal Archief Nijmegen (RAN) of Noviomagus. De knipsels die ik u laat zien komen uit een aantal dag- en weekbladen zoals de Gelderlander pers, het Nijmeegs Dagblad en de Brug. In onze snelle digitale wereld waar foto’s via het internet heen en weer vliegen over sites als Facebook, Instagram en Google afbeeldingen is het bijna ondoenlijk om van iedere foto de rechten te achterhalen. Toch wil ik iedereen recht doen en waar mogelijk de credits geven aan diegene aan wie die credits toekomen.
W.G.F.J. Ketel

*) Fotowerk Hammes en/of F. Ketel zijn beschermd. Zie Collectie Hammes/Ketel.©Copyright. Alle rechten voorbehouden. Tenzij anders vermeld.

Wilt u meer weten of lezen over Nijmegen, Hees en oa Hammes? Zie https://www.facebook.com/groups/1008901999173191/ U bent van harte welkom.

Facebook. HammesHeesNijmegen

Pinterest. Nijmegen Folkert Ka. Veel plezier.